شهرستان گچساران یا همان دگنبدان:
گچساران در جنوب غربی استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است که بهدلیل داشتن میدانهای نفتی و گازی متعدد به سرزمین آب و آتش شهرت دارد. این منطقه رهمچنین بهدلیل قرارگیری در ارتفاع به بام نفتی ایران نیز شناخته میشود. گچساران در منطقه گرمسیر قشلاقی قرار گرفته است و آبوهوای معتدل و خشکی دارد. از پیشینه و قدمت تاریخی این منطقه اطلاعات کافی در دست نیست اما دیدنیهای تاریخی متعددی همچون بقایای دو گنبد قدیمی در این منطقه دیده میشود. موقعیت جغرافیایی گچساران نیز جاذبهها و دیدنیهای طبیعی زیبایی را ایجاد کرده است که گردشگران بسیاری از مناطق طبیعی و بکر آن دیدن میکنند. با ما همراه باشید تا با جاهای دیدنی گچساران بیشتر آشنا شوید.
پل خیری و محمدخان
عکس: وبسایت جاذبهها
پل خیری و محمدخان در مسیر گچساران به دهدشت و در ۵۰ کیلومتری شمال غرب آن واقع شده است. این پل عظیم که ۱۴۰ متر طول و هفت دهانه دارد، روی رودخانه خیرآباد و در دوران اسلامی بنا شده است. پل تاریخی خیری و محمدخان در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پل بند خره خهکی
پل بند خره خهکی در سه کیلومتری روستای انبارگاه واقع شده است که قدمت آن را دورانهای تاریخی پس از اسلام میدانند. این پل تاریخی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. متاسفانه از این بنای تاریخی عکسی یافت نکردم !!!
پل ساسانی خیرآباد
عکس: خبرگزاری بسیج
پل ساسانی خیرآباد که بهعنوان یک اثر ملی و تاریخی به ثبت رسیده است در ۱۳۰ متری چهار طاقی خیر آباد قرار دارد. این پل تاریخی متعلق به دوران حکومت ساسانیان است.
پل بریم
عکس: وبسایت همگردی
پل بریم گچساران اثری برجای مانده از دوران ساسانیان است که بهصورت طاقهای کمانی به هم پیوسته شکل گرفته است. این پل تاریخی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
چهار طاقی خیرآباد
عکس: وبسایت جاذبهها
چهار طاقی خیرآباد که اثری برجای مانده از پادشاهی دوران ساسانیان است بهخوبی معماری، مذهب و شیوه حکومت آن دوران را نمایش میدهد. این اثر تاریخی که نمادی از قدمت کهن این منطقه است در ۵۰ کیلومتری شهر گچساران واقع شده است.
گنبد لیشتر
عکس: مجله تراول نیوز
گنبد لیشتر یکی از بناهای تاریخی این منطقه محسوب میشود که در ۳۰ کیلومتری گچساران در دشت لیشتر قرار گفته است. قدمت این گنبد به قرن هفتم و دوران سلجوقیه میرسد. این گنبد تاریخی که پلانی مربع شکل دارد بهشکل هندسی هشت ضلعی و سپس بهصورت یک گنبد مخروطی شکل با استفاده از فیلپوشها تبدیل میشود. از ویژگیهای بارز این بنای تاریخی میتوان به نوع چینش سنگها و چگونگی ساخت بنا اشاره کرد که به آن اهمیت بالایی بخشیده است. این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
دژ سلیمان
عکس: خبرگزاری صدا و سیما
دژ سلیمان که در ارتفاعات کوهی با همین نام واقع شده است، گفته میشود که روزگاری مقر «سلیمانبن طاهر گناوهای»، یکی از رهبران فرقهی قرامطه بوده است و به همین دلیل به این نام نیز شهرت یافته است. این دژ که در میان ارتفاعات واقع شده است یکی از چند قلعه غیرقابل نفوذ و استوار اسماعیلیان در بخش جنوبی کشور محسوب میشود.
آسیاب خربل
آسیاب خربل از آثار تاریخی پس از اسلام است که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این آسیاب تاریخی در روستایی با همین نام قرار گرفته است.
قلعه باباکلان
قلعه باباکلان از قلعههای تاریخی منطقه به مشار میرود که قدمت آن به دوران پس از اسلام میرسد. این قلعه تاریخی که در روستایی با همین نام واقع شده به ثبت ملی رسیده است.
قلعه شامبراکان
عکس: وبسایت همگردی
قلعه شامبراکان در دامنه ارتفاعات در ۴۵ کیلومتری گچساران واقع شده است. این قلعه تاریخی از گچ و سنگ در دو طبقه بنا شده است که قدمت آن به دوران میانه اسلامی میرسد. این قلعه که دارای شاهنشین بوده در ابعاد ۲۰ در ۲۰ متر ساخته شده است. طبقه اول ان محل زندگی خدمه و طبقه دوم آن محل زندگی خان بوده است. قله شامبراکان در دوران قاجار بازسازی شده است.
تنگ باشتک
عکس: وبسایت راسخون
تنگ باشتک مسیری مارپیچی و سنگی است که عرض پهناوری دارد. این جاذبه طبیعی و دیدنی در هفت کیلومتری شمال شرقی گچساران واقع شده است. در این مسیر مارپیچگونه و سنگی، گردشگران میتوانند چشماندازهای تماشایی از صخرههای بینظیر و تنگ تماشا کنند.
آبشار گنج بنار
آبشار گنج بنار در دامنه کوه خاییز در هفت کیلومتری شمال گچساران واقع شده است. این آبشار با ۳۰ متر ارتفاع از چشمههای متعددی سرچشمه میگیرد که محیطی مطبوع و زیبا ایجاد کرده است.
آبشار کیوان لیشتر
عکس: وبسایت راسخون
آبشار صخرهایی کیوان لیشتر بهصورت پلکانی از هفت آبشار کوچک تشکیل شده است. این آبشار که در محل اتصال دو رودخانهی «دره تنگ درک» و «دره سور» سرریز میشود در ۲۵ کیلومتری گچساران در منطقه لیشتر قرار گرفته است. این آبشار زیبا در دل طبیعت با برکهها و استخرهای متعدد چشمانداز منحصربهفردی را ایجاد کرده است.
روستای مارین(ماسولهجنوب)
عکس: وبسایت irandeserts
روستای مارین از شمال، به کوه «ولی گنج» و از جنوبغربی به «کوه کاردی» محدود میشود. این روستا در ۳۶ کیلومتری شهر گچساران و در ارتفاع ۱,۰۸۰ متر از سطح دریا واقع شده است. این روستا که از روستاهای تاریخی استان کهگیلویه و بویراحمد به شمار میرود باوجود قرارگرفتن در منطقهایی گرمسیر، آبوهوای معتدل و مناسبی دارد. خانههای روستا عموما از سنگ خشت، گل و آجر ساخته شدهاند. چشمانداز طبیعی روستا، قرارگیری در میان درهایی که اطراف آن را ارتفاعات سرسبز فرا گرفته، منجر شده است تا هرساله طبیعتدوستان و گردشگران بسیاری برای اقامت به آن سفر کنند که به تعبیری ماسوله جنوب معروف می باشد.
منطقه حفاظت شده کوه خامین
عکس: وبسایت راه نو
منطقه حفاظت شده کوه خامین با وسعت بیش از ۲۵ هزار هکتار در حدود ۳۰ کیلومتری دو گنبدان قرار گرفته است و دارای پوشش گیاهی و جنگلی متنوعی همچون بلوط، ارژن، انجير وحشی، کيکم، چويل ،گون، زالزالک و کلخنگ است. این منطقه حفاظت شده که هماکنون مورد توجه گردشگران بهعنوان تفرجگاهی طبیعی و زیبا واقع شده است در حقیقت با هدف حمايت از جمعيت پلنگ، بز و پازن، قوچ و ميش و كبك دری از سال ۱۳۷۸ تحت حفاظت قرار گرفت. گونههای جانوری گوناگونی نظیر لنگ، خوک وحشی، سمور وحشی، جغد، گرگ، خرگوش و شاهين نیز در این منطقه دیده میشود. تجربه بازدید خود از جاذبههای گردشگری گچساران را با کجارو به اشتراک بگذارید.
آرامگاه بی بی حکیمه(س):
این شهرستان دارای اماکن زیارتی و سیاحتی فراوانی است که سالانه پذیرای هزاران گردشگر داخلی و خارجی هستند.
آرامگاه بی بی حکیمه (س)، خواهر امامرضا(ع)، که در 80 کیلومتری جنوب شهر گچساران قرار دارد، سالانه میزبان هزاران عاشق اهل بیت عصمت و طهارت از سراسر ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس است.
طبق نقل برخی علما فاطمه وسطی، همان بی بی حکیمه میباشد که با توجه به این قرائن چنین احتمال میرود که تولد ایشان قبل از سال ۱۷۵بوده، یعنی بعد از تولد فاطمه کبری و قبل از تولد فاطمه صغری. پدر ایشان حضرت باب الحوائج امام موسی بن جعفر علیه السلام و مادر وی به قولی «ام احمد» از زنان زاهد و نجیب عصر خویش بود، حضرت بی بی حکیمه (س) فرزند امام و خواهر شهید، عالمه، محدثه، حجت و امین امام رضا علیه السلام بوده است.
داستان آمدن بیبی حکیمه خاتون به ایران به روایت ساکنان منطقه به این شرح است که بی بی حکیمه به دعوت علی بن موسی الرضا برای دیدار او به همراه «گل گل خاتون» و «کاکا مبارک» به ایران می آیند و در طی مسیر کفار و یا ماموران مامون به آنها حمله میکنند، «کاکامبارک» کشته میشود و «بی بی حکیمه» و «گل گل خاتون» به داخل غاری که هم اکنون زیارتگاه است پناه می برند.
حضرت بی بی حکیمه(س) پس از شهادت غلام خود، به همراه کنیزش در تنگه ای در این منطقه پناه می برد و در درون غاری مخفی می شود و در همانجا بر اثر بیماری جان می سپارد. در پایان قرن سوم و اوایل قرن چهارم بقعه این امامزاده به دست ابو محمد حسن حاکم ارجان ساخته شد و در دوره های مختلف این کار ادامه یافت.
طبق برخی روایات ایشان دارای ۱۹ برادر به نامهای: حضرت علی بن موسی الرضا (ع)، ابراهیم، عباس، قاسم، اسماعیل، جعفر، هارون، حسن، احمد، محمد، حمزه، عبدالله، اسحاق، عبید الله، زید، فضل، حسین، سلیمان و حسن میباشد و ۱۷ خواهر به نامهای: فاطمه کبری (حضرت معصومه "س")، فاطمه صغری، ام ابیها، رقیه صغری، ام جعفر، لبابه، رقیه، زینب، خدیجه، علیه، آمنه، حسنیه، بریهه، عایشه، ام سلمه ، ام کلثوم میباشد.
بقعه متبرکه حضرت بی بی حکیمه (س) که طبق اسناد و روایات مختلف، از دختران حضرت امام موسی بن جعفر(ع) است در فاصله ۸۰ کیلومتری جنوب شهرستان گچساران در موقعیت خاص جغرافیایی در میان کوههایی صعب العبور و درکنار چشمه ای جوشان قرار دارد.
مرقد حضرت بی بی حکیمه در فضایی تقریبا مدور قرار گرفته است که در اصل فضایی باز و طبیعی بوده و در عمق کوهستانی صعب العبور و منحصر به فرد ایجاد شده است به گونه ای که سقف آن به شکل ناهمواری سنگ تراشی شده و دیواره های آن با سیمان زبره کاری شده است.
دیدگاه خود را بنویسید